Wat moet ik doen voor een mooi gazon?

Share This Article

 

 Er wordt tegenwoordig steeds meer gedaan aan het meer natuurlijk maken van tuinen. Waar vroeger iedereen tegels had is dat vandaag de dag behoorlijk aan het verminderen. We kiezen steeds vaker voor een wat meer natuurlijke tuin.

Een van de manieren om je tuin een wat natuurlijkere uitstraling te geven is door een gazon aan te leggen. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste ziet zo’n groen grastapijt in je tuin er prachtig uit. En je hebt er ook nog eens heel weinig aan te doen.

Met gras in je tuin is de kans op wateroverlast aanzienlijk kleiner. Valt er flink wat regen dan zakt dit door een grastapijt veel sneller heen dan door tegels. En het blijft op warme dagen ook nog eens een heel stuk koeler!

Natuurlijk dien je een gazon ook goed te onderhouden. Maar in plaats van urenlang onkruid tussen stenen vandaan te trekken heb je een stukje gazon snel gemaaid. En het is ook nog eens veel zachter om met blote voeten op te lopen!

Wil je een gazon aan gaan leggen in je tuin, dan dien je met een aantal factoren rekening te houden. Om te beginnen is het belangrijk om de juiste grassoort te kiezen. Je wilt tenslotte niet dat je mooie gazon na een paar maanden op de berm van een snelweg lijkt.

Voor je gras gaat inzaaien dien je de grond eerst goed voor te bereiden. Hiermee zorg je ervoor dat je nieuwe gras optimaal kan groeien. Je dient het gras op de juiste manier te zaaien en regelmatig te bemesten zodat het mooi frisgroen blijft.

Nadat je het gras hebt ingezaaid en bemest is het nodig om je gazon goed te verzorgen. Zo heb je er nog langer plezier van. Met een mooi gezond gazon bewijs je niet alleen de natuur een dienst, je hebt ook nog iets moois om naar te kijken als je in je tuin zit.

Hoe moet ik de juiste grassoort kiezen?

Ga je op zoek naar gras voor je gazon, dan denk je misschien in eerste instantie dat alle gras groen is. Dat klopt ook, alleen bestaan er een groot aantal verschillende soorten gras. En zoals bij alles geldt dat ook niet iedere grassoort hetzelfde is.

Wil je een gazon gaan inzaaien, dan kan je daar het beste gras voor kiezen wat speciaal is ontwikkeld om goed te gedijen in een gazon. Let er wel op dat er wat grassoorten betreft onderscheid gemaakt wordt tussen siergazons en speelgazons.

Wil je een gazon om af en toe op te lopen maar vooral om naar te kijken, dan hebben we het over een siergazon. Heb je energieke kinderen die het liefst de hele dag in de tuin spelen, dan is een speelgazon het meest geschikt voor jouw tuin.

Een siergazon wordt ook wel een Engels gazon genoemd. Over het algemeen bestaat een siergazon uit fijnbladige grassen. Hierdoor krijgt het gazon een mooie uitstraling. Wel geldt voor een siergazon dat het niet intensief betreden dient te worden.

Daarnaast geldt dat een siergazon wat meer onderhoud nodig heeft dan een speelgazon. Je dient een siergazon minimaal een keer per week te maaien en zeker tijdens warme zomermaanden goed te sproeien.

Kies je voor een speelgazon, dan zullen hier regelmatig spelende kinderen op te vinden zijn. Kies je voor een speelgazon, dan heeft dit als voordeel dat je dit soort gras minder vaak hoeft te maaien. Een keer per week is genoeg. Ook de verzorging van een siergazon is veel eenvoudiger.

Hoe de grond voor te bereiden op het gazon

Wil je een gazon in je tuin gaan aanleggen, dan dien je vooraf de grond eerst goed voor te bereiden. Dit houdt in dat de ondergrond eerst goed vrijgemaakt moet worden van kluiten, stenen en ander afval.

Om de ondergrond goed voor te bereiden kan je deze het beste eerst spitten of bewerken met een frees. Het beste kan je dit twee keer herhalen. Zo weet je zeker dat je alles wat je niet in je tuin wilt hebben ook echt hebt verwijderd.

Zorg ervoor dat de grond tot ongeveer 3 cm aan de bovenkant goed fijn gemaakt is. Wanneer je hier nu gras in gaat zaaien hoeft dit gras niet veel moeite te doen om goed te kunnen wortelen. Nu kan je gaan beginnen met het zaaien van het gras.

Kies voor de tuinfrees:

Hoe en wanneer kan ik gras zaaien?

Je kan op ieder moment beginnen met het zaaien van gras. Over het algemeen geldt voor gras zaaien dat het beste moment om te beginnen is wanneer de temperatuur boven de 10 graden stijgt. Dit is over het algemeen vanaf februari tot oktober.

Kies je ervoor om in het najaar te beginnen met het inzaaien van je gazon, dan is het grote voordeel dat de bodem na de zomer nog lekker warm is. Hierdoor zal het pas ingezaaide gras goed kunnen groeien.

Gras voor een gazon kan je gewoon met de hand zaaien. Het is niet erg dat er op sommige plaatsen meer graszaad valt dan ergens anders. Het zal uitgroeien tot een keurig groen gazon. Voor een gazon van 100 vierkante meter heb je ongeveer drie tot vier kilo graszaad nodig.

Zodra je het gras gezaaid hebt hark je het zaad in zodat het ongeveer een centimeter onder de grond terecht komt. Daarna rol je de grond stevig aan. Dit zorgt ervoor dat het graszaad goed de grond ingedrukt wordt.

Vernevel nu wat water om de grond een beetje vochtig te maken. Let er wel op dat je niet te veel water gebruikt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je pas ingezaaide gazon verandert in een vieze modderpoel!

Na het zaaien is het belangrijk om de grond de eerste twee weken goed vochtig te houden. Wordt er regen voorspeld dan is het niet nodig om de grond te sproeien. Het gaat er bij graszaad om dat de grond niet uitdroogt.

Welke meststof is het beste voor gras?

Wanneer het gras van je gazon eenmaal lekker aan het groeien is wordt het tijd om het te bemesten. Hierdoor zal je gazon nog mooier en gezonder worden. Wanneer een gazon regelmatig bemest wordt zal dit beter bestand zijn tegen extreem weer.

Je kan het beste je gazon ongeveer drie tot vier keer per jaar bemesten. De eerste keer bemest je het gazon in de lente. Vervolgens doe je dit in de zomer nog een keer en de laatste keer bemest je het gras terwijl je de tuin winterklaar maakt.

Er zijn in de winkel maar ook online voldoende meststoffen voor je gazon te vinden. Enkele stoffen die nodig zijn om je gazon optimaal te houden zijn stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Door stikstof worden er eiwitten aangemaakt en zal het gras er prachtig groen uitzien.

Fosfor zorgt ervoor dat de wortels van het gras zich goed kunnen ontwikkelen zodat het gras goed kan blijven groeien. Kalium zorgt voor meer stevigheid van het gras. Omdat magnesium sporenelementen bevat zorgt deze stof ervoor dat het gras sneller kan herstellen.

Goede hydratatie en verzorgen van het gazon

De wortels van gras moeten kunnen ademen om goed te kunnen groeien. Om ervoor te zorgen dat de wortels voldoende frisse lucht krijgen is het belangrijk om het gazon regelmatig te verticuteren. Hierdoor kan water beter bij de wortels van het gras komen.

Verticuteren doe je met een verticuteerhark of een machine. Je verwijdert hiermee harde lagen in het gazon. Door te verticuteren zorg je ervoor dat je gazon in een goede conditie blijft. Het kan hierdoor ook beter herstellen na extreme droogte.

Om de juiste zuurgraad in je gazon te behouden is het belangrijk om regelmatig kalk over het gras te strooien. Bij voorkeur doe je dit in het voorjaar. Omdat kalk direct door het gras wordt opgenomen, is het niet nodig om rekening te houden met de weersomstandigheden.

Related Blogs