Wat kan ik in juli in de tuin doen?

 

In de maand juli is het de tijd om van de tuin te genieten. Het is hoogzomer en de borders staan weer prachtig in bloei. Heerlijk toch? Lekker naar buiten, genieten van al het moois in je tuin. Maar denk er wel aan dat door de zomerse temperatuur de tuin in deze maand wel wat extra verzorging nodig heeft. Maar als je dit doet, krijg je er veel voor terug.

Welke bloemen bloeien in tuin in juli?

De maand juli is echt feestmaand in de tuin. Veel plantensoorten staan deze maand in bloei.

  • Een van de gemakkelijkste vaste planten die dan bloeit is de lavendel. Het is een mediterrane plantensoort die je solitair of in haagjes kunt zetten. Naast dat de lavendel prachtige paarse bloemen heeft, geurt die ook nog eens heerlijk. Je moet lavendel wel altijd goed snoeien.
  • Welke plant ook mooi in bloei staat deze maand is de goudsbloem. Het is een eenjarige plant moet een donker hart en enkelvoudige oranje bloemen. Hij is ideaal voor in de border. De goudsbloem bloeit de hele zomer vanaf juni tot oktober en wordt tussen 20 en 50 centimeter hoog.
  • Wil je echt vuurwerk in de tuin, dan moet je gladiolen planten. Het zijn echte zomerbloeiers maar doen het ook prima als snijbloem in de vaas. Gladiolen zijn er in vele kleuren en vormen. Tegenwoordig zijn er ook lagere soorten die je dus ook halverwege in de border kunt neerzetten.
  • Als je van zomerbloeiers houdt, mag de surfinia, ook wel hangpetunia genoemd, niet ontbreken. Het is een eenjarige die vaak in potten of hanging baskets worden toegepast. Ze zijn er in veel soorten en kleuren en bloeien de hele zomer door.
  • Ook het gipskruid, dat het altijd goed doet in de border of rotstuin, komt in juli in bloei te staan. Gipskruid heeft een wat bleekroze kleur en wordt zo’n 70 centimeter hoog.
  • De begonia is bij veel mensen bekend als kamerplant. Je kan hem echter ook prima in de tuin houden. Vooral de knolbegonia die zeer uitbundig bloeit is weer helemaal in.
  • Hou je van blauwe bloemen in de border, dan moet je echt de korenbloem gaan inzaaien. Dit kan in april of mei. Ze doen het goed op een wat droge zanderige grond. Het is weliswaar een eenjarige plant, maar het uitzaaien doet die zelf. Volgend jaar komt die dus gewoon weer op.
  • Tot slot zijn er dan ook nog de sedumplanten, ook wel vetkruid genoemd. Er zijn vele soorten en vormen. Je hebt bodembedekkende soorten maar je kunt ze ook in matten of cassettes verkrijgen als dakbedekking. Het zijn sterke planten die het ook onder mindere omstandigheden goed blijven doen.

Werk in de tuin in de maand juli

In de zomer staat de tuin volop in bloei. Doordat het in juli vaak warm en droog is, is het zaak dat je juist in deze tijd wel voldoende aandacht aan je tuin besteedt.

Bewatering

Door de vaak langere droogte is het belangrijk dat je de tuin in deze periode intensief bewatert. Dit geldt voor zowel de borders en potten als voor het gazon. Uiteraard is het afhankelijk van hoe groot je tuin is. Heb je een kleine tuin, kan je prima met de tuinslang en gieter. Een slanghaspel aan de muur die automatisch oprolt is wel erg handig. Je kunt ook voor een slangenwagen kiezen. Deze is gemakkelijk verplaatsbaar.

bewatering tuin

Je kunt diverse hulpstukken verkrijgen die je via een koppelstuk eenvoudig kunt verwisselen. Zo is een standaard spuit handig om de tegels en het gereedschap schoon te spuiten, maar je kunt er natuurlijk ook de borders en potten mee water geven. Voor het watergeven van je kwetsbare planten en je potten kan je beter een goed instelbare sproeier gebruiken. Voor de beregening van het gazon zijn er diverse soorten zwenk- of cirkelsproeiers in de handel verkrijgbaar. Welke voor jouw tuin handig is hangt geheel af van de vorm en de oppervlakte van je gazon.

Is je tuin wat groter, kan het slim zijn om te investeren in een geautomatiseerde bewateringsinstallatie. Je kunt een bewateringscomputer aansluiten op de buitenkraan of je waterpomp. Zo zal je tuin op de ingestelde tijdstippen de gewenste hoeveelheid water krijgen. Je kunt ook nog verder gaan en de slangen wegwerken in het gazon, waarbij de aangesloten sprinklers op de ingestelde tijd naar boven komen en beginnen met het besproeien. Voor de borders en potten kan je kiezen voor een waterbesparend druppelsysteem.

Tips ten aanzien van bewatering

  • Denk eraan, dat je niet in de volle zon gaat bewateren. Doe dit bij voorkeur in de vroege ochtend of in de avond. Door de hoge temperatuur en felle zon zal het water vrijwel direct verdampen. Maar er kunnen ook brandplekken op de beplanting en het gazon ontstaan.
  • Bewater een aantal keren per week, maar in voldoende mate. Dit is beter dan iedere dag een beetje. Geef wel gedoseerd water, zodat het goed in de bodem kan zakken.
  • Besproei de grond rond de wortels en houdt de blaadjes droog. Natte bladeren kunnen namelijk last van schimmel krijgen.

Kleine klusjes in de tuin

Naast het frequent bewateren van de tuin, zijn er tal van kleine klusjes die je in de maand juli moet uitvoeren.

Hou de gezondheid van je planten goed in de gaten. Juli is ook de maand om de tuin voor de laatste keer te bemesten. Doe dit niet als het heel warm is.

Naast dat je planten volop in bloei staan, groeit er ook volop onkruid. Je moet dus blijven schoffelen. Vooral als je een moestuin hebt, is dit natuurlijk erg belangrijk. Als je hoge bloeiende planten hebt, moet je deze gaan ondersteunen met een bamboestok of speciale plantensteun. Om langer van je bloeiende planten te genieten, is het ook van belang dat je uitgebloeide bloemen verwijderd. Hiermee bevorder je de bloei van de plant.

Als je een gazon hebt, moet je dit iedere week maaien. Maai het echter niet te kort. Een hoogte van 3 tot 5 centimeter is perfect. Zo zal het gras niet snel verbranden. De grasresten die overblijven na het maaien, kan je in de borders uitstrooien. Dit voorkomt uitdroging van de bodem en houdt ook het onkruid tegen. Vergeet ook niet om het gazon te bemesten. Je kunt dit het beste doen als er regen op komst is. Dan kan de mest goed inwerken. Besproeien doe je alleen als het nodig is bij droogte.

gazon bewateren

Houd je kuipplanten in deze periode goed in de gaten en geef ze regelmatig water. Zeker in deze tijd hebben ze dat echt hard nodig. Heb je nieuwe plantjes gepoot, dan moet je ook deze voldoende water geven. Anders gaan ze het niet redden.

Als je een vijver in de tuin hebt, moet je het waterniveau goed in de gaten houden. Maak ook het filter goed schoon en snoei de vijverplanten waar nodig.

Snoeien

De maand juli is voor verschillende planten en struiken de maand om te snoeien. Doe dit echter nooit als het warmer is dan 25 graden. Dood hout mag je wel altijd wegknippen.

In juli is het tijd om de lavendel licht terug te snoeien. Zo bevorder je de twee bloei. Knip echter niet in het houterige gedeelte van de plant. Ook is het de tijd om de jasmijn en salvia’s meteen na de bloei te snoeien. Als je hedra in de tuin hebt, kan je die nu ook goed snoeien. Die groeit in deze tijd namelijk erg hard en zo hou je hem in de hand. Bamboes kun je nu ook goed snoeien. Haal een aantal oudere dikke takken weg en knip dunne takjes aan de rand terug tot op de grond.

Juli is ook de maand om haagbeuk, walnoot, esdoorn en berk en te snoeien. Deze staan dan allemaal volop in het blad en kan je dan ook prima licht terugsnoeien.

Welke bloemen kan je zaaien in juli

Juli is ook de zaaimaand voor verschillende plantensoorten. De eerder besproken calendula, ook wel de goudsbloem is er hier een van, maar er zijn nog veel meer soorten die je in juli kunt zaaien.

zaaien planten

Een daarvan is de delphinium ook bekend als ridderspoor. Veel mensen vinden hem lastig maar als je in het voorjaar op de slakken let en hem iedere paar jaar verpoot, zal je er veel plezier van hebben.

De paradijsvogel plant is eigenlijk een kamerplant maar doet het zomers buiten ook prima. De plant heeft bijzonder bloemen die bestaan uit opstaande, oranje schutbladen en enkele blauwe kroonbladen die als een soort hanenkam omhoog staan. Je kunt hem ook zaaien, maar dan moet je wel even goed de beschrijving volgen.

De prachtig blauwe vergeet-me-nietjes zijn veel makkelijker. Zaai ze in juli in luchtige grond zo’n 1-3 millimeter diep. Dan zal je er het volgend voorjaar veel plezier van hebben. Ditzelfde geldt voor viooltjes. Viooltjes kan je wel het beste in een licht zurige grond zaaien.

De stokroos die er in verschillende kleuren is, is een echte blikvanger in de border. Het is een makkelijke plant die wel vrij hoog wordt. Ze komen het best tot hun recht langs een muur of schutting.

Related Blogs