Wat doe je in de tuin in augustus?

Share This Article

Wanneer het in augustus wat koeler is dan zijn dat de dagen dat je nog even wat in de tuin kan doen. BIJ warmere dagen kan er nog lekker genoten worden in de  tuin. Er zijn planten die uitgebloeid zijn en de hagen kunnen gesnoeid worden. Maar wat kan je allemaal in de tuin doen?

Wat kan je in augustus in de tuin doen?

Er zijn een aantal dingen die je in augustus in je tuin kan doen. Het is wel zo fijn zijn dat je in de tuin bezig kan wanneer het een koelere dag is. De wat warmere dagen kan er genoten worden van de tuin. De volgende dingen kunnen in de maand augustus gedaan worden in de tuin:

Het gazon: Wanneer je een stevige grasmat wilt dan is augustus de beste maand om gras te zaaien. Bij warm en droog weer is het verstandig om het gras wat langer te houden, zo voorkom je verbranding. Wanneer je bestaande graszoden hebt kan je deze het beste in de avond maaien en sproeien. Zo voorkom je dat graszoden verbranden. Je kunt veel beter een uur lang sproeien op een dag dan iedere dag korte momenten. In augustus kan je nog een keer stikstofbemesting toepassen.

Snoeien: De coniferenhaag kan in de maand augustus voor een tweede keer gesnoeid worden. De bessenstruik kan na het oogsten ook worden afgeknipt. Om de druiven wat meer licht te geven kunnen er bladeren gesnoeid worden. In augustus de planten weer in model snoeien is mooi maar het geeft ook kans op scheuten te vormen. Snoeien gebeurd onder de vijfentwintig graden.

Verzorgen van de grond: Wanneer je te maken hebt van varkensgras of kattenstaarten, dan kan het zijn dat je een zure grond hebt. Je kunt proberen om dan compost en kalk op de bodem te leggen zodat de grond kan verbeteren. Wil je de rozen een tweede bloei geven dan kan je die ook wat  mest geven.

Zaaien en oogsten: Deze maand kan er vele groente en kruiden geoogst worden. Maar wist je dat je ook nog kan zaaien? Zo kan je dille en kervel zaaien. Wat betreft de rest van de kruiden kun je deze gewoon oogsten. Daarna kan je ze laten drogen zodat je de winterperiode een mooie voorraad hebt.

De beplanting: Bij de zonnebloemen kunnen de uitgebloeide bloemen er af geknipt worden. Bewaar de bloemen, ga deze drogen  dan kan je de zaden volgend jaar weer gebruiken. Wanneer een zonnebloem nog niet uitgebloeid is kan je deze regelmatig water geven en plantenvoeding.  Ga je aan de slag met de lavendel dan kan je de bloemen weghalen. Maar zorg er voor dat je niet te veel groen wegknipt want dan kan het zijn dat het niet meer groeit. De uitgebloeide bloemen kunnen ook van andere planten afgehaald worden. In augustus kan er begonnen worden met het stekken van de kuipplanten. Daar heb je kopstekken voor nodig die krachtig zijn en ongeveer tien centimeter zijn. Je verwijderd de bloemen, haalt de onderste bladeren eraf en snijd dan de stek schuin af onderaan. Doe dit afsnijden met een schoon mes. Dan kan de stek in een potje met aarde. Geef dit regelmatig water.

De vijver: Houdt de waterkwaliteit van de vijver goed in de gaten, augustus kan nog behoorlijk warm zijn. Heeft de vijver troebel water doe er dan wat extra zuurstofplanten bij in maar je kan ook watervlooien toevoegen. Als het water in de vijver niet genoeg is vul het dan aan met water uit de regenton. Om je vijvervissen goed te beschermen doe je er goed aan om een net over de vijver te spannen. Dit is om te voorkomen dat de jonge reigers die net uitgevlogen zijn de vijvervissen uit de vijver pikken.

Wat kan je snoeien in de maand augustus?

Het mag duidelijk zijn dat augustus de maand is waarop er veel te doen is in de tuin. Het snoeien in augustus bestaat vaak uit het koppen van verwelkte bloemen. Ook kan je de productie van de fruitbomen en struiken opschroeven.

Het verwijderen van uitgebloeide bloemen: Augustus is een echte knip maand. Je moet er voor zorgen dat je uitgebloeide bloemen blijft verwijderden. Op die manier stimuleer je de planten om meer bloemen te blijven maken. Dat is bij rozen ook het geval. De vroegbloeiende vaste planten kan je nog veel snoeien. Er is altijd een kans dat er nieuwe bloemen komen, het zijn er dan niet zo veel als bij een eerste bloei maar elke bloem is er toch weer eentje. Zo kan je dat bijvoorbeeld doen bij de geranium.

Het snoeien van de planten: Er zijn veel planten die in augustus wel een snoeibeurt kunnen gebruiken. De snijbladen moeten scherp en schoon zijn. Wanneer er kleverig sap op zit kan je deze verwijderen met een klein beetje terpentine. Het is belangrijk dat geknakte stengels of die door ongedierte beschadigingen hebben weg. Het is belangrijk dat je onder de beschadiging weg snoeit.

Welke planten kan je in augustus snoeien?

Er zijn een aantal planten die je in augustus kan snoeien. Dit zijn de volgende:

Laurier: je kan laurier in vorm houden door de groei van het seizoen terug te snoeien. Het gewicht is dan ook niet zo groot voor de stam.

Hulst en vormsnoei heesters: Deze worden op dezelfde manier als laurier gesnoeid. De nieuwe groei wordt teruggesnoeid met een snoeischaar. Dit gebeurt tot twee tot drie blaadjes in de lengte.

Groenblijvende heesters: Wanneer er nieuwe groei is aan groenblijvende heesters kan deze tot de helft ingekort worden zodat het niet te groot wordt. Dit zou de kardinaalsmuts, broodboom en sneeuwbal kunnen zijn.

Wat kan je planten en zaaien in augustus?

In de maand augustus is er nog veel wat je kan planten en zaaien. In augustus kan je natuurlijk al gaan zaaien voor het volgende jaar. Zo kan je dan denken aan snijbiet, kolen en lente-uitjes. Maar ook radijsjes, sla en spinazie kan gezaaid worden. Heb je lege vlakken in je tuin verbeter de vruchtbaarheid van de grond door mosterd te zaaien.

Wanneer je in de maand augustus toch nog graag wat wilt planten dan kan je denken aan herfstbloemkool, aardbeien, paksoi en winterpeen.

Welke bloemen bloeien in augustus?

Er zijn een aantal bloemen die in augustus en daarna de volgende maanden nog steeds de moeite waard zijn omdat ze bloeien. De volgende bloemen die doen het in augustus juist heel erg goed:

  • Echinacea (purpurea): het begint in Augustus net te bloeien.
  • Rudbeckia (zonnehoed): Deze is er in twee varianten: vaste plant en die zichzelf zaait. Het is een zonnige plant.
  • Duifkruid (scabiosa): het begint in Juli of augustus te bloeien en bloeit nog door tot oktober.
  • Agapanthus ( afrikaanse lelie): Deze bloeit in juli en augustus volop maar kan al beginnen in juni. De kleuren zijn heel divers
  • Herfstaster: Deze kan vanaf juli tot aan de vorst bloeien.
  • Zinnia: Ze hebben verschillende bloemvormen
  • Dahlia: Deze bloeien van juli tot de vorst
  • Leonorus (hartgespan): begint in augustus tot aan de winter bloeit het door
  • Crocosmia (montbretia): dit zijn fresia-achtige bloemen
  • Afrikaantjes: Deze bloeien van eind mei tot de vorst
  • Fuchsia Magellanica: Een vaste plant die in de winter in de grond kan blijven staan

Share This Article

Related Blogs