De hertshoorn is een plant met hele bijzondere bladeren. Deze bladeren kunnen zich halverwege splitsen en een meter lang worden. Het is een tropische plant en in de natuur groeit de hertshoorn op boomstammen en soms rotsen. De hertshoorn hoort bij de oudste planten op aarde. Hij ziet er niet alleen mooi uit, maar zuivert ook nog eens de lucht.
De oorsprong van de hertshoorn
De hertshoorn komt uit het tropisch oerwoud van Azië, Afrika, Australië. De hertshoorn groeit op bomen en is de schaduw gewend. Toch vindt de plant het prettig om in indirect zonlicht te staan. Hij moet niet in de directe zon worden geplaatst, want dat kan zijn bladeren beschadigen. De hertshoorn is een hangplant, maar kan ook gewoon in pot. Wel moeten zijn bladeren vrij kunnen hangen. Zo groeit hij het beste.
Het uiterlijk van de hertshoorn
Een hertshoorn lijkt erg veel op een herten of elandgewei en daarom wordt hij zo genoemd. In het verleden was deze plant erg moeilijk om te kweken, maar tegenwoordig is dat flink verbeterd. De plant groeit langzaam, maar kan erg groot worden. Naast een hangplant, wordt de hertshoorn ook wel eens aan een muur gemaakt. Dit wordt gedaan met een houten plankje en zo lijkt de plant nog meer op een opgezet gewei.
Je wil graag een hertshoorn kopen
Je kan de hertshoorn kopen online, bij een tuincentrum of rechtstreeks bij een kweker. Als je kiest voor een hertshoorn kopen bij een goede kweker dan weet je dat de plant met liefde is gekweekt. Een goede kweker gebruikt geen giftige chemische stoffen en zul je alle informatie geven over de verzorging van de hertshoorn.
De verzorging van de hertshoorn
Je wil natuurlijk zo lang mogelijk van je Hertshoorn genieten en hem ook zo goed mogelijk verzorgen en daarom is het goed dat je over de juiste informatie beschikt over de verzorging van de hertshoorn.
De plant komt uit een tropisch regenwoud met vochtige lucht. Je lucht in huis zou nooit de 80 procent hiervan halen, dus zou je de verzorging hierop aan moeten passen. Het is belangrijk dat je de luchtvochtigheid in je huis gaat verhogen.
De ideale temperatuur
De hertshoorn valt onder de tropische planten en komt van oorsprong uit het tropisch regenwoud. Hier heeft de plant niet te maken met kou. Als je de plant buiten in je tuin wil houden, moet je wel zorgen dat de dagtemperatuur voor de plant rond de 26 graden blijft. ‘S nachts mag het dalen naar 15 graden.
Hoeveel water heeft de hertshoorn nodig
De verzorging van de hertshoorn is niet heel moeilijk. Het is belangrijk dat je de aarde vochtig houdt. De aarde mag absoluut niet uitdrogen. In de winterperiode is het voldoende om je plant een keer per week water te geven. Water geef je direct op de aarde en niet op de bladeren. De bladeren hebben een beschermend laagje en dat kan de plant kwijtraken door het water. Een hertshoorn kan je in de zomer het beste twee keer per week 100 ml per keer aan water geven. In de winter geef je 1 keer per week 100 ml.
De hertshoorn houdt niet van kalk
Een hertshoorn doet het niet zo goed op kalk. Als je de verzorging van de hertshoorn goed wil doen kan je hem het beste wat regenwater geven. Je kan ook je kraanwater ontkalken. Dit doe je door het water eerst even te koken van tevoren. Je kan het water het beste geven als het op kamertemperatuur is.
Bruine bladeren aan jouw hertshoorn
Het kan zijn dat jouw hertshoorn ineens bruine bladeren krijgt. Dit is een teken dat de verzorging niet helemaal goed gaat. Je doet er goed aan om uit te zoeken wat hier de oorzaak van is. Zo kan het zijn dat je de hertshoorn misschien te veel water geeft. De grond moet wel vochtig zijn, maar zodra het echt nat blijft, is dat niet goed. De wortels van de hertshoorn kunnen dit niet aan. Kraanwater kan er ook voor zorgen dat de grond verzuurd is geraakt.
Oplossing voor te natte grond
Kraanwater is niet goed voor de hertshoorn en een teveel aan water doet de plant ook geen goed. Zodra je opmerkt dat de grond te nat is kan je het beste de plant verpotten. Als je herfstvaren op een stam zit moet je zijn mos vervangen. Zo kan je zorgen dat het weer goed gaat met de plant.
Het verstekken van de hertshoorn
De hertshoorn blijft een moeilijke plant om te stekken. De reden hiervan is dat de bladeren snel om de pot heen klemmen. Als je de plant dan wil vermeerderen loop je het risico dat je, je plant beschadigd. De kweker doet dit door de sporen te kweken die onder in de bladeren zitten. Dit is best lastig om dit thuis na te doen. Het makkelijkste is om gewoon een hertshoorn bij een tuincentrum te kopen.
Wat extra voeding geven
Het is goed om je hertshoorn wat varen voeding bij te geven. Dit doe je het beste een keer per maand. Voor gebruik kan je op de fles lezen wat de juiste dosering is. Je mag je hertshoorn nooit meer voeding geven dan wordt aangeraden. Dit kan de plant erg schaden. In de herfst- en winterperiode groeit de plant langzamer en verbruikt dus ook bijna geen voeding. Je hoeft in deze tijd dus ook geen extra voeding bij te geven.
De voordelen van de hertshoorn
De voordelen van de hertshoorn zijn dat hij een luchtzuiverend werking heeft. De plant reageert op schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde, maar ook fijn stoffen. Fijn stoffen heeft iedereen in huis en kunnen uit je vloerkleed of bank komen. De wortels van de hertshoorn zet deze fijn stoffen om in schone zuurstof. Je hebt hier alleen wel veel planten voor nodig. De voordelen van de hertshoorn zijn ook dat hij niet giftig is voor kinderen of huisdieren en dat is dan toch wel weer fijn.