Voor de bananenplant zijn een aantal benamingen. Ze noemen hem ook wel Musa, bananenboom of dwergbanaan.
De herkomst
De bananenplant komt uit het Zuidoosten van Azië maar is ondertussen in veel tropische gebieden te vinden.
De verzorging
De bananenplant heeft vrij veel water nodig. Dit komt omdat hij voor ongeveer 80 procent uit water bestaat. Zeker in de zomer heeft hij een flinke klets water nodig. Hij verbruikt dan namelijk 2 keer zoveel water als in de winter. Normaal gesproken is twee keer in de week water geven voldoende maar bij een hete zomer is vaker zeker gewenst.

De bananenplant houdt van veel zonlicht maar het liefst wel gefilterd. Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de bladeren verbranden en dat is nu ook weer niet de bedoeling. Plaats, zeker in het begin, de bananenplant niet direct bij het raam maar laat hem eraan wennen door hem steeds wat dichterbij te schuiven. Jammer genoeg doet de bananenplant het niet zo goed buiten omdat zij niet winterhard zijn behalve wanneer je de Musa Basjoo hebt, die is wel winterhard en kun je dus buiten houden.
Wanneer je de plant wil verpotten dan kan je dat het beste doen in de lente. Het is een plant die snel groeit, dus hem jaarlijks verpotten is zeker aan te bevelen. Zorg dat hij een ongeveer 20 procent grotere pot krijgt zodat hij nog flink kan groeien. Gebruik bij het verpotten geen Hydro korrels. De wortels kunnen deze niet bereiken en dan gaat het stilstaande water tussen de korrels verrotten.
De bananenplant heeft veel voeding nodig. Dit komt omdat ze snel groeien. Je hoeft de plant alleen in de lente en in zomermaanden voeding te geven. In de herfst en winter is de plant namelijk in rust. Je kunt gewoon universele plantenvoeding gebruiken voor de bananenplant.
Het onderhoud
Het verkleuren van de bladeren kan je niet voorkomen. Zeker de onderste bladeren worden al snel bruin. Je kunt deze randen afknippen maar je mag ze ook gewoon laten zitten. Het blad zal op een gegeven moment gaan afsterven en dat is ook helemaal niet erg, dat hoort er gewoon bij. Wanneer de bladeren een gele gloed krijgen dan wil dat zeggen dat ze teveel aan zonlicht krijgen. Haal dan de plant van het raam weg. Als je nu merkt aan je plant dat hij brandplekken op de bladeren krijgt dan kan het een combinatie zijn van te veel aan licht en te kort aan water.

De plant snoeien raden wij af! Je kunt wel de oude bruin geworden bladeren wegknippen. Dit doe je op ongeveer 5 centimeter van de stam af. Dit blad zal uiteindelijk vervangen worden.
De bananenplant maakt, wanneer de juiste omstandigheden ervoor zijn, kleine bananenplanten aan. Deze worden naast de stam gevormd. Deze kleine plantjes kun je het beste zo snel mogelijk wegnemen omdat ze ook water en voeding wegtrekken van de grote plant. De bananenplant laat zich makkelijk stekken.
De bananenplant bloeit?
Het is afhankelijk van de soort bananenplant die je hebt of dat hij ook bloeit of niet. De plant zal ook niet meteen het eerste jaar bloeien. Het kan wel tot vier jaar duren voordat de plant voor de eerste keer bloeit. De plant moet daar een bepaalde hoogte voor bereiken wil dat gaan gebeuren. De Musa bijvoorbeeld bloeit alleen als er voldoende licht aanwezig bij is en de juiste warme temperatuur is bereikt.
Bananen
De Dwarf Cavendish is de meest voorkomende soort. Deze is voldoende ontwikkelt wanneer hij drie en een halve meter lang is en zal dan bananentrossen gaan vormen. De bananen die je daaruit krijgt die zijn eetbaar. Je moet alleen wel uitkijken, wanneer jij de plant bijvoorbeeld chemisch hebt behandeld tegen ongedierte dat dit ook in de vrucht zit. Heb je dit dus gedaan geven wij je het advies ze niet te eten.

Giftig
Giftig is de Musa niet. Ondanks dat hij niet giftig is geven wij het advies om de vruchten en de bladeren beter niet te eten. Zeker niet als je niet met zekerheid durft te zeggen of dat de plant ooit behandeld is met chemische bestrijdingsmiddelen. De chemicaliën zitten dan namelijk ook in de vruchten en de bladeren en krijg jij dan dus binnen. Dit is zeker niet goed voor je en moet je daarom dan ook zien te voorkomen.
Ziektes
Deze plant kan zeker ook ziek worden, net zoals elke andere plant. Hij kan last krijgen van spint wanneer hij te droog is. Dit dien je dan meteen te verwijderen. Wanneer er rotte plekken verschijnen bij de stam van de Musa dan krijgt hij teveel aan water. Je kunt de rotte plekken eruit snijden. Het kan helaas voor komen dat de plant niet meer te redden is.
Mocht de plant toch echt heel ziek zijn dan raden wij chemische bestrijdingsmiddelen aan maar nog liever biologische bestrijdingsmiddelen.
Soorten
Er zijn verschillende soorten bananenplanten in de Musa familie. De soorten die vooral gebruikt worden voor consumptie zijn de Musa acuminata en de Musa balbisiana. Je hebt onder andere ook de Musa Dwarf Cavendish, de Musa Tropicana en de Musa Basjoo. Zoals je leest zijn er dus nogal wat soorten. Behalve de Musa zijn er ook nog andere soorten maar dit zijn toch wel de meest bekende die wij net hebben genoemd.
Waarom de Musa de perfecte kamerplant is

De Musa is de perfecte kamerplant te noemen omdat hij eigenlijk maar weinig verzorgen nodig heeft. Wanneer je hem 2 keer in de week een flinke slok water geeft en hem op de juiste plek in huis hebt staan zal je er echt de perfecte plant aan hebben. Helemaal zonder verzorging kan de plant dus niet maar dat kan geen enkele plant. Je hoeft er echt geen groene vingers voor te hebben om de Musa 1 keer in het jaar naar een grotere pot te verpotten en hem zo nu en dan eens te voorzien van wat voeding. De bladeren blijven eigenlijk altijd mooi groen en zal daarom altijd een mooi object in jouw woonkamer zijn.