Is de Coleus winterhard? Hoe Coleus zaaien?

Share This Article

De coleus ( een siernetel) is een prachtige plant en toch is deze niet heel veel te zien binnen de verschillende huishoudens. Dat is heel erg jammer, want deze plant verdient het om in het zonnetje gezet te worden. Wat weet jij over de coleus en heb jij wel eens overwogen deze prachtige plant in je huis te halen? Eigenlijk mag hier geen twijfel over zijn, want je kunt een coleus kopen bij diverse winkels. Ook de verzorging van de coleus is echter niet zo moeilijk als het lijkt, waardoor de voordelen van de coleus zich opstapelen. Wist je dat de coleus te koop is in allerlei hippe en trendy kleuren?

Wat is een coleus?

Een coleus stamt af van de lipbloemenfamilie. Dit zegt overigens ook meteen dat het een plant is, maar wat voor plant is het nu eigenlijk? Een coleus wordt in de volksmond ook wel siernetel genoemd, wat overigens heel erg veel verschillende soorten van zijn. De oorsprong van deze plant is Zuidoost-Azië en zelfs delen in Oceanië. Een coleus kopen is dan ook een aanwinst voor je huis, hoewel het ook mogelijk is deze een plekje in je tuin te geven. Hoe gemakkelijk is de coleus eigenlijk en hoe zit het met de verzorging van de coleus?

coleus

Verzorging van de coleus

Men denkt vaak dat planten erg moeilijk te onderhouden zijn, waardoor we het soms liever mijden dan kopen. Toch is dat helemaal niet handig, want een coleus kopen geeft je veel meer plezier dan je dacht. De verzorging van de coleus is dan ook erg eenvoudig, maar je mag de plant niet vergeten een beetje water te geven. Je kunt de coleus namelijk heel lang in huis hebben, zelfs tot in lengte van jaren. Natuurlijk zijn er nog meer voordelen van de coleus, want je kunt deze erg mooi vol houden. Weet jij hoe je dit het beste aan kunt pakken?

Hou je coleus mooi?

Het mooi houden van planten is voor velen van ons best een beetje lastig, omdat we bang zijn fouten te maken. Deze plant is wel zo makkelijk, dat je er nauwelijks iets fout aan kunt doen. Krijgt de coleus een beetje veel blad dan kun je deze terug snoeien, zodat de moederplant verder kan groeien. De voeding zal namelijk beter verspreid worden, zodat de plant mooier en voller kan worden. Ook is het niet handig te veel water te geven, eens per week is eigenlijk wel voldoende. In de winterperiode hoef jij de coleus enkel water te geven, wanneer de bladeren een beetje slap gaan hangen.

De coleus in de tuin. Is coleus winterhard?

Je kunt de coleus in een pot poten, maar je kunt het ook buiten in de volle grond zetten. Pas wel goed op, want de plant is namelijk niet winterhard, waardoor je hem buiten slechts een jaar mooi kunt houden. Je zou dus wel kunnen stellen dat je de plant het beste een plekje binnen in je woonkamer of andere ruimte kunt plaatsen. Besluit je toch de plant te poten in de tuin? Zorg er dan wel voor dat de coleus niet de hele dag in de volle zon staat, want hier wordt de plant niet zo heel vrolijk van. Een plekje met een beetje zon kan geen kwaad, maar vergeet de coleus ook buiten niet wat water te geven.

Voordelen van de coleus

Deze prachtige verschijning kent een aantal voordelen, maar wat zijn de voordelen van de coleus eigenlijk? Een groot voordeel van de coleus is, dat je deze kunt stekken. En het stekken van deze plant is echt heel eenvoudig, waardoor eigenlijk iedereen het kan. Heb jij niet eerder een coleus gestekt, dan wordt het tijd je hier een klein beetje in te gaan verdiepen. Een ander voordeel is misschien wel de diversiteit, waarin je deze plant kunt kopen. Ben jij het type voor een plant met bijzondere kleurtjes of hou je het liever een beetje eenvoudig? Wat je keuze ook zal zijn, met de coleus is het echter allemaal mogelijk.

Hoe kun je de coleus stekken?

Zoals gezegd is het stekken van een coleus echt eenvoudig, maar als je dit niet eerder gedaan hebt dan kan het handig zijn je hier een beetje in te verdiepen. Op deze manier kun jij ook verschillende stekjes laten groeien tot een volwaardig plantje. Je kunt al eenvoudig een nieuw plantje stekken door een stengel van de plant af te knippen.

Als je een aangegroeide stengel van de coleus afknipt dan kun je deze op water zetten, maar let wel op dat er niet te veel blad aan de stengels zit. Je zou als vuistregel kunnen nemen dat er twee blaadjes aan de stengel mogen zitten. Staat de stengel eenmaal op het water, dan zul je echt een beetje geduld nodig hebben. De stengels zullen namelijk voorzien moeten worden van wortels en dat kan echt een beetje tijd in beslag nemen.

Hoe Lang het duurt voordat de wortels aan de stengels bloeien? Dat heb je helaas niet echt in de hand, hoewel dit een week kan duren maar ook echter nog wel iets langer. De stengels zullen ongeveer vijf centimeter aan wortels nodig zijn, als je ze wilt gaan kunnen planten. Eenmaal als het proces zover is, dan kun je vol trots je plantjes poten en binnenkort genieten van een volwaardige plant.

Waarom is de coleus zo populair

Misschien had jij niet eerder van de coleus gehoord, maar de plant is meer dan populair. De grootste reden hiervan is, dat de plant zo veel verschillende soorten kent. Dankzij de verschillende soorten zijn er onwijs veel mooie kleuren, hoewel het blad van de coleus ook erg aantrekkelijk is. Een tip die we je nog kunnen meegeven is, de bloemen die kunnen ontstaan. Deze kun je het beste wegknippen, omdat de bloemen best wel wat voeding onttrekken aan de coleus. Dit wil je natuurlijk niet, want zo kan de plant zelf namelijk minder goed groeien. Welke prachtige coleus ga jij toevoegen aan je interieur? Wordt het een coleus met felle kleurtjes of toch een met wat donkere tinten?

Je kan al vandaag de zaden van de coleus bestellen:

Related Blogs