Bosliefje, wat is dat voor plant?

Share This Article

Het plantje met wellicht wel de mooiste naam die je kunt bedenken is het bosliefje, van het plantengeslacht Boraginaceae. Het bosliefje wordt ook wel nemophila genoemd en de plantjes komen voornamelijk voor in het westen van de Verenigde Staten. Bosliefjes zie je echter ook in Canada, Mexico en het zuidoostelijke deel van Amerika. 

Wat is een bosliefje?

Als we kijken naar bosliefjes, dan gaat het in alle gevallen om één of tweejarigen. Kenmerkend is dat de plant vijf identieke kroonblaadjes heeft. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld met blauwe blaadjes en een wit hart en ook in hoofdzakelijk wit met juist aan de uiteinden van het blad opvallende paarsblauwe vlekken.

Het blad van bosliefjes is altijd frisgroen. De planten kunnen tot 25 centimeter hoog worden. Ze groeien vooral breeduit en zijn gemakkelijk te zaaien. Bosliefje behoort overigens tot de ruwbladigenfamilie. In totaal worden er elf verschillende soorten onderscheiden. De meest bekende uitvoeringen zijn wel de ‘Babyoogjes’ en de ‘Fivespot’.

Hoe moet je bosliefje zaaien?

Je zaait bosliefjes in de maanden maart en april. Houd je de zaden op een temperatuur van tussen de 18 en de 22 graden Celsius, dan zullen ze al binnen een of twee weken kiemen. Zijn de zaaiingen voldoende groot, dan kunnen ze uitgeplant worden en zet je ze bij voorkeur op een meer zonnige plaats. Dit doe je vanaf de maand mei.

Bosliefjes zaai je in de volle grond. Je kunt besluiten om nog eerder te zaaien. Maak dan gebruik van een kas en verplaats het plantje pas later naar buiten. Doorgaans bloeit het bosliefje van juni tot september. Anderen zeggen dat de bloeiperiode maximaal tussen de zes en de acht weken duurt.

Klein beetje bemesten

Het bosliefje wordt ook wel hangbloem genoemd. De plantjes staan prachtig in de border, de bloembak of gewoon in de bloempot. Het beeldschone plantje is gek op zonlicht, al gedijt de plant ook prima als het zich half in de schaduw bevindt.

Kies altijd voor vochtige grond, in elk geval nooit voor grond die te droog is. Voeding is amper nodig. Bemesting? Je kunt soms een beetje bemesting in de potten en bakken of de hangmanden met bosliefjes aanbrengen. Daar doet het bosliefje het goed op. 

En nog gemakkelijk ook

Bosliefjes staan ook wel bekend als bijenplantjes en je kunt ze uitstekend gebruiken in de reguliere pot- en tuingrond, wel pH neutraal. Kies voor matig voedselrijke grond. Het bosliefje kun je daardoor op vrijwel elke plaats kwijt. Daarmee is het dus nog een gemakkelijk plantje ook. 

Related Blogs