Tuinieren in Augustus: Essentiële taken voor een bloeiende late zomer.

Share This Article

Augustus is een prachtige maand in de tuin, waar de late zomerbloemen in volle bloei staan en de tuin nog steeds vol leven is. Het is een ideaal moment om enkele belangrijke taken uit te voeren die de gezondheid en schoonheid van je tuin bevorderen.

Wat doe je in augustus in de tuin?

  1. Snoeien: Augustus is een geschikte tijd om uitgebloeide bloemen en dode takken van zomerbloeiende struiken en heesters te snoeien. Dit bevordert nieuwe groei en zorgt voor een nette uitstraling van de planten.
  2. Water Geven: Met warme en droge dagen hebben planten vaak extra water nodig. Zorg voor regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, om planten gezond en gehydrateerd te houden.
  3. Bemesting: Geef je planten een lichte bemesting om hun groei te ondersteunen en voedingsstoffen aan te vullen die ze hebben verbruikt tijdens het groeiseizoen.
  4. Oogsten: Geniet van een overvloedige oogst uit je moestuin en fruitbomen. Pluk rijpe groenten en fruit zoals tomaten, komkommers, courgettes, en bessen.
  5. Zaden Verzamelen: Terwijl sommige planten uitgebloeid raken, kun je nu al beginnen met het verzamelen van zaden voor volgend jaar. Bewaar ze op een koele, droge plaats voor het volgende tuinseizoen.
  6. Bescherming tegen plagen: Controleer je planten regelmatig op tekenen van plagen en bestrijd ze indien nodig om schade te voorkomen.
  7. Voorbereiding op de herfst: Verwijder voorzichtig dode bladeren en bloemen, en bereid je tuin voor op de herfst door herfstbloeiende bollen te planten voor een kleurrijke bloei in het najaar.

Wat kun je zaaien in augustus?

In augustus kun je verschillende bloemen zaaien die zullen bloeien in de nazomer en herfst. Hier zijn enkele bloemen die je kunt zaaien in augustus:

Voorbereiding op het zaaiseizoen: Handen vol grond met zaden gereed om te zaaien. Een veelbelovend begin voor een kleurrijke en bloeiende tuin.
  • Vergeet-Me-Nietjes (Myosotis): Deze charmante bloemen hebben delicate, hemelsblauwe bloemblaadjes en zijn perfect voor het toevoegen van kleur aan borders en potten. Ze bloeien vroeg in het voorjaar na het zaaien in augustus.
  • Oost-Indische Kers (Tropaeolum majus): Deze klimplant heeft prachtige bloemen in heldere tinten zoals oranje, geel en rood. De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen een pittige smaak toevoegen aan salades.
  • Calendula (Calendula officinalis): Ook bekend als goudsbloem, is de calendula een mooie bloem met levendige kleuren zoals geel en oranje. Het is een geweldige bloem voor in de borders en trekt bijen en vlinders aan.
  • Herfstasters (Aster novi-belgii): Deze bloemen bloeien in de herfst en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder paars, roze en wit. Ze zijn een uitstekende keuze om de tuin tot laat in het seizoen op te fleuren.
  • Sierkalebassen (Cucurbita pepo): Sierkalebassen zijn niet alleen leuk om te zien, maar ook eenvoudig te kweken. Ze komen in verschillende vormen en kleuren en kunnen prachtige decoratieve elementen zijn voor herfstarrangementen.

Zorg ervoor dat je de zaai-instructies op de verpakking volgt en de juiste afstand tussen de zaden aanhoudt voor een succesvolle groei. Bloemen zaaien in augustus biedt je de kans om je tuin in de nazomer en herfst te laten stralen met kleurrijke bloemen en om vlinders en bijen aan te trekken voordat het kouder wordt.

Wat kun je snoeien in augustus?

In augustus zijn er verschillende planten en struiken die je kunt snoeien om ze gezond te houden en om nieuwe groei te stimuleren. Hier zijn enkele planten die je kunt snoeien in augustus:

Tuinverzorging in volle gang: Een man met een grote schaar snoeit zorgvuldig een haag. Het creëren van een nette en verzorgde tuin voor een prachtig uitzicht.
  • Zomerbloeiende struiken: Snoei uitgebloeide bloemen van zomerbloeiende struiken zoals vlinderstruiken (Buddleja), hortensia’s, lavendel en rozen. Door het verwijderen van de oude bloemen worden nieuwe bloemknoppen gestimuleerd en blijven de struiken er verzorgd uitzien.
  • Vaste planten: Sommige vaste planten kunnen een opknapbeurt gebruiken in augustus. Knip de verwelkte bloemen van vaste planten zoals asters, rudbeckia en phlox om de bloei te verlengen en de planten te stimuleren om nieuwe bloemknoppen te vormen.
  • Kruiden: Verschillende kruiden kunnen ook worden gesnoeid in augustus. Basilicum, munt en oregano kunnen worden teruggesnoeid om te voorkomen dat ze zaad gaan vormen en om de groei te bevorderen.
  • Fruitbomen: Fruitbomen kunnen in augustus wat onderhoud nodig hebben. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken om de gezondheid van de bomen te bevorderen en om de groei van nieuw fruithout te stimuleren.
  • Bessenstruiken: Bessenstruiken zoals frambozen en braamstruiken kunnen worden gesnoeid na de oogst. Verwijder de oude, uitgebloeide takken om ruimte te maken voor nieuwe groei en om de struiken goed te vormen.
  • Hagen: Als je een haag hebt, kun je deze in augustus snoeien om een nette en verzorgde vorm te behouden. Zorg ervoor dat je niet te diep snoeit, want dit kan de groei belemmeren.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle planten in augustus gesnoeid moeten worden. Sommige planten hebben misschien een andere snoeiperiode, afhankelijk van hun bloeitijd en groeipatroon. Het is altijd een goed idee om te controleren welke planten je in je tuin hebt en om de specifieke snoei-instructies voor elk type plant te volgen om ze gezond en bloeiend te houden.

Welke planten stekken wij in augustus?

In augustus kun je verschillende planten stekken om nieuwe planten te vermeerderen. Het is een goede tijd om stekken te nemen van zomerbloeiende planten die goed groeien tijdens de warmere maanden. Hier zijn enkele planten die je kunt stekken in augustus:

Vermeerdering in de tuin: Een beeld van het stekken van planten. Een duurzame en kosteneffectieve manier om nieuwe planten te kweken en de tuin te laten floreren.
  • Fuchsia (Fuchsia): Fuchsia’s zijn populaire bloeiende planten met hangende bloemen in diverse kleuren. Je kunt stekken nemen van de niet-bloeiende toppen van de plant om nieuwe exemplaren te kweken.
  • Lavendel (Lavandula): Lavendel is een geurige vaste plant die bekend staat om zijn paarse bloemen en aromatische bladeren. Neem stekken van niet-bloeiende scheuten om nieuwe lavendelplanten te creëren.
  • Geranium (Pelargonium): Geraniums zijn kleurrijke en gemakkelijk te kweken bloeiende planten. Neem stekken van gezonde scheuten om nieuwe geraniums te laten groeien.
  • Vlijtig Liesje (Impatiens walleriana): Vlijtig Liesje is een populaire bloeiende plant voor schaduwrijke gebieden. Neem stekken van gezonde takjes om nieuwe planten te stichten.
  • Sedum (Sedum spp.): Sedums, ook wel bekend als vetkruid, zijn succulente planten die vaak worden gebruikt in rotstuinen. Neem stekken van niet-bloeiende toppen om nieuwe planten te kweken.
  • Salvia (Salvia spp.): Salvia’s zijn prachtige bloeiende planten die veel vlinders en bijen aantrekken. Neem stekken van niet-bloeiende scheuten om nieuwe salvia’s te stichten.
  • Buxus (Buxus sempervirens): Buxus is een veelgebruikte plant voor het vormen van hagen en figuren in de tuin. Neem stekken van gezonde scheuten om nieuwe buxusplanten te vermeerderen.

Zorg ervoor dat je schone en scherpe snoeigereedschappen gebruikt om de stekken te nemen. Verwijder eventuele bloemen en knoppen van de stekken en plaats ze in een goed doorlatend stekmedium. Plaats de stekken op een lichte, maar niet te zonnige locatie en houd de grond vochtig totdat ze goed geworteld zijn. Met de juiste zorg en geduld kun je succesvolle stekken nemen en nieuwe planten creëren voor je tuin.

Welke struiken bloeien in augustus?

In augustus zijn er verschillende struiken die prachtig bloeien en kleur toevoegen aan tuinen en landschappen. Hier zijn enkele struiken die vaak in augustus bloeien:

  • Hortensia (Hydrangea spp.): Hortensia’s zijn populaire struiken die bekend staan om hun grote, bolvormige bloemen in diverse kleuren, zoals roze, blauw, paars en wit. Ze bloeien vaak vanaf de late lente tot de vroege herfst, afhankelijk van de variëteit.
Prachtige blauwe hortensia bloem in close-up: Een weelderig en kleurrijk tafereel, dat de schoonheid van de natuur in volle bloei laat zien.
  • Butterfly Bush (Buddleja davidii): De butterfly bush, ook wel vlinderstruik genoemd, staat bekend om zijn lange trossen bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Ze bloeien vanaf de zomer tot de vroege herfst en zijn er in verschillende kleuren, waaronder paars, roze, wit en blauw.
  • Rozemarijn (Rosmarinus officinalis): Rozemarijn is een aromatische kruidenstruik die kleine, blauwe of paarse bloemen produceert. Het kan prachtig bloeien in augustus en trekt bijen aan.
  • Buddleja alternifolia (Schijnbuxus): Deze struik staat bekend om zijn weelderige bloemen die van kleur veranderen naarmate ze ouder worden. Ze zijn meestal paars en verschijnen in overvloed vanaf de zomer tot de herfst.
Betoverende bloei van Buddleja alternifolia: Een close-up van de sierlijke bloemen in volle bloei. Een favoriet van vlinders en een genot voor het oog in de tuin.
  • Clethra alnifolia (Zomerliefde): Deze struik staat bekend om zijn geurige bloemen die lijken op kaarsen. Ze zijn meestal wit of roze en bloeien vanaf de late zomer tot de vroege herfst.
  • Phlox paniculata (Vlambloem): Deze vaste plant kan ook als struik worden gekweekt en heeft clusters van bloemen in diverse kleuren, zoals roze, paars, rood en wit. Ze bloeien meestal in de late zomer tot vroege herfst.
  • Abelia (Abelia spp.): Deze sierstruik heeft bloemen in tinten van roze en wit, die bloeien vanaf de zomer tot de herfst. Ze zijn vaak geurend en trekken vlinders aan.

Houd er rekening mee dat de bloeitijden van struiken kunnen variëren afhankelijk van het klimaat en de groeiomstandigheden. Sommige struiken kunnen ook eerder of later bloeien dan augustus, afhankelijk van de specifieke variëteit en de regio waarin ze worden gekweekt. Het is altijd een goed idee om te informeren bij een lokale kwekerij of tuincentrum voor struiken die goed gedijen en bloeien in jouw specifieke omgeving en tijd van het jaar.

Haal de tuin naar binnen: Prachtige bloeiende bloemen in een vaas.

Als je bloeiende bloemen wilt snoeien en in een vaas wilt zetten om van hun schoonheid te genieten in huis, dan is dat zeker mogelijk! Hier zijn enkele tips om bloeiende bloemen correct te snoeien en ze langer vers te houden in een vaas:

  • Kies het juiste moment: Snoei bloeiende bloemen vroeg in de ochtend of laat in de avond wanneer de temperaturen koeler zijn. Dit helpt voorkomen dat de bloemen uitdrogen door de hitte van de dag.
  • Scherpe schaar of snoeischaar: Gebruik een scherpe schaar of snoeischaar om de bloemstelen schuin af te snijden. Een schuine snede vergroot het oppervlak van de stengel waardoor de bloem meer water kan opnemen. Kies voor de juiste schaar : https://hallobloem.nl/snoeischaar-of-takkenschaar-kopen/
  • Verse snede: Snijd de bloemen af net boven een knop of een zijtak. Vermijd het gebruik van botte gereedschappen, omdat dit de stelen kan beschadigen en de bloemen hun versheid kan ontnemen.
  • Verwijder bladeren: Verwijder de bladeren onder het wateroppervlak van de vaas. Bladeren die in het water hangen, kunnen gaan rotten en de waterkwaliteit negatief beïnvloeden.
  • Schone vaas: Zorg voor een schone vaas met vers water. Voeg een snufje bloemenvoedsel toe om de levensduur van de bloemen te verlengen.
  • Waterstand controleren: Controleer dagelijks het waterniveau in de vaas en vul het aan indien nodig. Ververs het water om de paar dagen om bacteriegroei te voorkomen.
  • Koele locatie: Plaats de vaas met bloemen op een koele en niet al te zonnige plek. Warmte kan ervoor zorgen dat bloemen sneller verwelken.

Hier zijn enkele voorbeelden van bloeiende struiken die vaak worden gebruikt als snijbloemen:

Prachtige pastelkleurige rozen in een vaas: Een betoverend boeket van zachte en romantische rozen in diverse pasteltinten, perfect als snijbloem voor een elegante en sfeervolle presentatie.
  • Hortensia (Hydrangea): Hortensia’s hebben grote, weelderige bloemen en kunnen prachtig zijn in een vaas. Zorg ervoor dat je ze afsnijdt wanneer de bloemen volledig zijn geopend voor een langere levensduur in de vaas.
  • Roos (Rosa): Rozen zijn een klassieke keuze als snijbloem en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bloemvormen. Ze hebben sterke stelen en kunnen lang meegaan in een vaas met de juiste zorg.
  • Vlinderstruik (Buddleja): De vlinderstruik heeft lange bloempluimen en trekt vlinders aan. Knip de bloempluimen af wanneer ze volledig zijn geopend voor een aantrekkelijke snijbloem.
  • Lavendel (Lavandula): Lavendel heeft prachtige geurige bloemen en is geweldig voor het toevoegen van geur aan een boeket. Snoei lavendelstelen net voordat de bloemen volledig open zijn.
  • Viburnum (Sneeuwbal): Viburnumstruiken hebben clusters van kleine bloemen en kunnen een luchtig en elegant effect geven aan een vaas.
  • Forsythia: Forsythia heeft heldergele bloemen die een vrolijk accent kunnen zijn in een boeket.

Plagen en ziekten in de tuin

In de warme en vochtige omstandigheden van augustus kunnen verschillende plagen en ziekten een uitdaging vormen voor bloemen en planten in de tuin.

  1. Bladluizen:
    • Oplossing: Spoel de bladluizen weg met een sterke waterstraal of gebruik insecticidale zeep om ze te bestrijden. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ook worden geïntroduceerd om bladluizen onder controle te houden.
  2. Spintmijten:
    • Oplossing: Gebruik een neemolie-spray om spintmijten te bestrijden. Zorg ervoor dat de onderkant van de bladeren goed wordt besproeid om alle mijten te bereiken.
  3. Witte vliegen:
    • Oplossing: Hang gele vangplaten op om witte vliegen aan te trekken en te vangen. Gebruik insecticiden zoals pyrethrum of neemolie om ze te bestrijden.
  4. Roest:
    • Oplossing: Verwijder aangetaste bladeren en vernietig ze om verdere verspreiding te voorkomen. Gebruik een fungicide op basis van koper om de verspreiding te beheersen.
  5. Meeldauw:
    • Oplossing: Verwijder aangetaste bladeren en zorg voor een goede luchtcirculatie rond de planten. Gebruik een fungicide op basis van kaliumbicarbonaat om meeldauw te bestrijden.
  6. Slakken en naaktslakken:
    • Oplossing: Plaats fysieke barrières zoals koperen banden rond planten om slakken weg te houden. Gebruik slakkenkorrels met ijzerfosfaat als een effectieve en milieuvriendelijke manier om slakken te bestrijden.
Een blad aangetast door meeldauw: Een witte poederachtige laag bedekt het bladoppervlak als teken van de meeldauwziekte.

Het regelmatig inspecteren van je tuin op tekenen van plagen en ziekten is essentieel om vroegtijdige detectie mogelijk te maken en de juiste maatregelen te nemen. Door deze oplossingen toe te passen, kun je de gezondheid van je bloemen en planten behouden en genieten van een prachtige tuin in augustus.

 

Share This Article

Related Blogs