Wil je de pioenrozen thuis hebben? Het seizoen is begonnen!

Share This Article

Pioenrozen zijn ontzettend mooi en heel geliefd bij de meeste vrouwen. Vooral in de roze variant waarin ze het meest te verkrijgen zijn doen ze het goed. Maar wat weet je nu eigenlijk over pioenrozen?

Mooi onrijp pioenroos

Pioenrozen (Palencia) betekenis

De pioenroos staat voor eer en rijkdom. Hij wordt ook wel eens gezien als een goed voorteken van geluk en een goed huwelijk. Hij straalt namelijk liefde een romantiek uit. Eigenlijk is dit wel het grote kenmerk van de rozen want de “gewone” roos heeft bijna dezelfde betekenis. De kleur van een bloem zegt ook veel. Rood staat voor de liefde. Dit is eigenlijk bij elke bloem wel hetzelfde.

Oorsprong

De pioenroos dankt de naam uit het oude Griekenland. De schitterende bloem is vernoemd naar een student, namelijk de Griekse god van de medicijnen en genezing, Asclepius. Het verhaal gaat dat Asclepius jaloers werd op zijn leerling en daarom het leven zuur maakte. Toen Zeus daarachter kwam, kwam hij de leerling redden wiens naam Paeon was en veranderde hij hem in een pioenroos. Het is niet echt een liefdevol verhaal voor een bloem di de liefde vertegenwoordigt. 

Bloeien

Pioenrozen mogen eigenlijk in een mooie siertuin niet ontbreken. Ze bloeien vanaf half mei tot in juni. Jammer genoeg is dat niet zo lang maar voor de tijd dat ze dan bloeien moeten we er ook van genieten.

Pioenrozen in de tuin

De mooie grote bloemen zijn een rijkdom in jouw tuin en voor alle insecten die er zo heerlijk van snoepen. Wanneer je pioenrozen in jouw tuin wilt hebben dan moet je wel met het een en ander rekening houden.

Soorten- kleur en vorm

De paeonia zijn er in ongeveer 40 verschillende soorten. Ze zijn er zelfs met dubbele bloemen. De paeonia is onder te verdelen in verschillende groepen.  We kunnen per groep heel wat vertellen over deze mooie bloemen maar we zullen het kort houden. De belangrijkste punten per groep zetten wij hieronder op een rijtje voor jou.

Witte rijpe pioenrozen
  • De lactifora-groep

Deze groep bestaat uit kruidachtige pioenen met daarin weer verschillende bloemen te weten de enkele bloem bestaande uit 5 tot 10 bladen en een hart van meeldraden en vruchtbladen. De Japanse bloem met grote buitenste kroonbladen en meeldraden. De helmknoppen ervan hebben meestal gele randen. De anemoonbloem, het kenmerk van deze bloem is dat de meeldraden breed zijn en bijna op bloemblaadjes lijken. Deze bloem bevat geen helmknoppen. De halfgevulde bloem, deze bloem heeft verbrede helmdraden die vaak tussen de kroonbladen zitten. De kroonbloem, het hart van deze bloem heeft een ronde bol gevormd door smalle kroonbladen en verbrede meeldraden. De bolronde bloem, Deze zijn breder en hoger waardoor de bol groter is. De buitenste kroonbladen zijn duidelijk zichtbaar. De halve roos bloem, de buitenste rand met kroonbladen zijn niet meer duidelijk te zien. De volledige roos bloem dit is een volledige dubbele bloem. De meeldraden ervan zijn in vruchtbladen veranderd.

  • De wittmanniana-groep

Deze groep bloemen bevat soorten die afkomstig zijn uit de Kaukasus. Deze zijn zeer vroeg bloeiend en zijn enkelbloemig. De twee soorten die tot deze groep behoren zijn beide licht geel van kleur. Zij zijn niet geschikt als snijbloemen.

  • De officinalls-groep

Deze bloem komt voor in Zuid-Europa en West-Azië. Hij heeft zowel enkele als dubbele bloemen.

  • De anomala-groep

De blaadjes van deze groep bloemen zijn erg teer. Deze groep bloeit van het einde van het voorjaar tot aan het begin van de zomer.

  • De suffruticosa-groep

Deze groep boompioenen is niet winterhard. In de winter verliest het haar blad. Ze heeft behoefte aan een warme plaats.

  • De itoh-groep

Deze bloemen zijn een kruising van de gele boompioen met de paeonia lactiflora. De bloemen die hieruit komen zijn bijzonder mooi van kleur.

Verzorgingstips

Wanneer je pioenrozen in de vaas hebt staan dan willen ze graag vers kraanwater en wat bloemenvoeding. Snijd ze ongeveer een 2 tot 5 centimeter schuin af. Doe dit met een scherp en schoon mes. Zorg dat er geen bladeren in het water komen, verwijder deze dus. Zet de pioenrozen nooit in de volle zon. Door het suikerlaagje wat om de knoppen heen ligt kunnen ze dan soms niet opengaan omdat dit door de warmte van de zon dan verkleeft. Dit suikerlaagje kan je er dan met handwarm water afwassen. Zorg dat de pioenroos in een ruime vaas staat met voldoende water. Ze zijn gek op ruimte en vocht.

Pioenrozen water geven

Heb je pioenrozen in de tuin staan of wil je ze gaan plaatsen dan dien je rekening te houden met de volgende puntjes. Plant ze niet te diep, de zogenaamde groeiknoppen mogen ongeveer vier centimeter onder de aarde zitten. Ze dienen op een plek te staan waar ze minimaal 5 uur per dag zon hebben. Zorg dat de grond niet uitdroogt maar laat ook de wortels niet te nat worden. Dit zou wortelrot kunnen veroorzaken. Zorg dat de pioenrozen genoeg ruimte hebben. Wanneer er onkruid rondom groeit verwijder dit dan direct zodat ze genoeg ruimte hebben. Let erop dat ze niet vol in de wind staan want daar kunnen ze slecht tegen. Bemest de grond waar je ze in plant zodat ze voldoende voeding hebben. Pioenrozen hebben graag wat extra voeding

Pioenrozen in een boeket

Pioenrozen zijn ontzettend mooi in een boeket. Eigenlijk wanneer je deze met wat groen doet is het al een schitterend boeket op zich. Toch zijn er genoeg mensen die ze willen combineren met een andere bloem. Dan is het handig om te weten welke bloemen wel of juist absoluut niet samen kunnen. Een pioen met een tulp samengaat niet goed. De tulp is sterker dan de roos en de roos zal snel het kopje laten hangen. Dat wil je natuurlijk niet.  Pioenrozen hebben sowieso ruimte nodig.Ook in een vaas hebben ze graag de ruimte.

Gemengde pioenrozen in een vaas

De pioenroos is mooi in combinatie met bijvoorbeeld het vergeet-mij-nietje, de lathyrus, de akelei en de celesta. In een bruidsboeket zie je ze vaak in deze combinatie terugkomen. Je ziet de pioenroos ook heel vaak alleen in een boeket of zelfs maar met 1 in een vaas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Blogs